
Bir ailenin en heyecanlı, duygulu ve telaşlı olduğu zamanlardan biri bebeklerinin dünyaya geldiği zaman dilimidir. Dünyaya gözlerini yeni açmış bir bebek hassas bir bedene sahiptir. Onun için hazırlanan odada yer alan her eşyanın büyük bir hassasiyet ile seçilmiş olması gerekmektedir. Bebek odası halısı da bu hassasiyetin gösterilmesi gerektiği eşyalardan biridir. Bebek halısı seçerken önceden öğrenilmesi gereken bazı bilgiler ve dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Bebek Odası Halısı Nedir?
Bebek odası halıları bebeklerin hassas bünyelerine uyum sağlayacak sağlıklı halı çeşitleridir. Çoğunlukla doğal ham maddelerden üretilirler. Bununla birlikte bebek odası halıları antialerjik ve antibakteriyeldir. Antialerjik yapıları ile bebekleri tozdan; antibakteriyel özelliği ile ise olası zararlı bakterilerden uzak tutarlar. Tasarımları da genellikle bebeklerin ilgisini çekecek ve mobilyalar ile uyumlu olabilecek bir şekilde üretilmektedir.
Bebek Odası Halısı Çeşitleri Nelerdir?
Bebek odası halılarının birkaç çeşidi bulunmaktadır. Fakat bu halıları seçerken ilk olarak her zaman dikkat edilmesi gereken nokta sağlıklı bebek odası halısı seçmektir. Çünkü bebekler gelişimini anne karnından sonra da devam ettirmektedirler ve annesine babasına yetişkin bir birey olana kadar her daim ihtiyaç duyacaklardır. Bebeklik ise bu sürecin başlangıç noktasıdır. İyi bir başlangıç için bebek halısı çeşitleri ise şunlardır;
Kız bebek odası halı modeli: Kız bebek odası kız çocuklarının ve bebeklerinin ilgi duyacağı desenleri, karakterleri ve figürleri barındıran halı modelleridir. Çoğunlukla pembe rengin hakim olduğu modeller ağırlıktadır fakat farklı renk seçenekleri de mevcuttur.
Erkek bebek odası halı modeli: Erkek bebek odası erkek çocuklarının ve bebeklerinin ilgisini çekebilecek karakterleri, figürleri ve desenleri barındıran halı modelidir. Genellikle mavi renk ve tonları ağırlıklıdır fakat farklı seçenekleri de mevcuttur.
Antialerjik bebek odası halısı: Bu halı modelleri tozun odaya yayılmasını engelleyerek bebeğin ya da çocuğun rahat bir şekilde nefes almasını sağlamaktadır. Rahat solunum yollarına sahip olan bebekler aynı zamanda rahat uyku da uyuyabilmekte ve daha kaliteli zaman geçirebilmektedir.
Antibakteriyel bebek odası halısı: Antibakteriyel halı modelleri bebeğin emeklemeye başladığı ve yürümeye başladığı zamanlarda özellikle önemlidir. Çünkü bebek, bu zaman dilimlerinde halı üzerinde fazla vakit geçirmeye başlar. Antibakteriyel halı ise bakteri barındırmadığı için bebeğe sağlıklı bir ortam sunar. 8 yıkamadan sonra bu antibakteriyel özelliği gitse de kuru temizleme aracılığı ile bu özellik yeniden elde edilebilmektedir.
Sade bebek odası halıları: Sade bebek odası halıları tasarım olarak çeşitli desen ve figürlerin olmadığı halı modelleridir. Genellikle tek renkten ya da soft desenlerden oluşmaktadır. Genellikle mobilyaların hareketli olduğu durumlarda tercih edilirler.
Yıkanabilir bebek odası halıları: Bebek odası halılarının yıkanabilirliği özellikle bebek yürümeye ve emeklemeye başladıktan sonra daha çok önem kazanmaktadır. Halı bu aşamalarda daha çok kirlenir ve daha çok yıkanma ihtiyacı doğar. Çamaşır makinesinde yıkanabilir bir bebek odası halısı tercih etmek ebeveyne de kolaylık sağlayacaktır.
İsimli bebek halısı: İsimli bebek halıları genellikle bebeğin isminin baskı haline getirildiği bebek halısı modelleridir. Özellikle ebeveynler tarafından ilk aylarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Oyunlu bebek odası halısı: Oyunlu bebek odası halı modelleri eğitici halı modelleridir. Bu halıların üzerinde bebeklerin de ilgisini çekebilecek çeşitli figürler yer almaktadır. Yol şekli, seksek oyunu, ev şekli, rakamlar, meyve/sebze resimleri ve tren yolları gibi desenler bulunmaktadır. Bebek büyüdükçe bu desenler aracılığı ile kendisi de oyunlar üretebilmektedir ya da ebeveyni ile beraber keyifli vakitler geçirebilmektedir.
Bebek Odası Halısı Nasıl Olmalıdır?
Bebek odası halısında ilk dikkat edilmesi gereken nokta halının sağlıklı olmasıdır. Bunu sağlayan özellikler ise antibakteriyel ve antialerjik olmasıdır. Aynı zamanda halının iplik modelidir. Kısa ve tüysüz bir halı modeli seçilmelidir çünkü tüylü halı modelleri bebeğin solunum yollarını etkileyecek ve emeklemeye başladığı dönemlerde kullanışlı olmayacaktır. Tüylerin arasında biriken kirler nedeni ile ise hasta olma ihtimali de artacaktır. Bambu, pamuk, sisal ve jüt ipliklerinden oluşmuş halı modelleri en doğru seçeneklerdir.
Ayrıca bebek odası halısı muhakkak yumuşak olmalıdır. Bebek emeklemeye ve yürümeye başladıkça düşme sayısı da artacaktır. Yumuşak bir halı yüzeyi ise bebeği koruma görevi görecektir.
Dekorasyon açısından ise bebek odası halılarını biraz daha hareketli tonlarda seçmek bebeğin ilgisini canlı tutabilmektir. Örneğin; bebek odası halısı gri tonlarında olacaksa eğer içerisindeki desenler biraz daha canlı renklerde olabilir. Ayrıca bebek odası halısının çocuk 3 yaşına geldikten sonra değiştirilmesi ve oyunlu bebek odası halılarından seçilmesi de faydalı olacaktır. Bu şekilde çocuğun gelişimine ve algı gücüne de katkı sağlanabilmektedir.
Bebek Odası Halısı Ölçüsü Nasıl Alınır?
Bebek odası halısı alırken odanın şekline ve mobilyalardan arda kalan boşluğa dikkat edilmelidir. Mobilya ve halı arasında çok fazla boşluk bırakılmaması daha uygun olacaktır. Boşta kalan alanın en ve boy ölçüleri alınırken uygun halı ölçüsüne karar verilir. Bebek odası halılarının her halı modeline göre ayrı ölçüleri bulunmaktadır;
Dikdörtgen halı modeli;
140x200 = 2.8 metrekare
133x190 = 2.5 metrekare
120x180 = 2.2 metrekare
Yuvarlak halı modeli;
150x150 = 2.2 metrekare
140x140 = 2 metrekare
Oval halı modeli;
120x180 = 2.2. metrekare
Bebek Odası Halısı Nasıl Temizlenir?
Bebek odası halısını en kolay temizleme yöntemi eğer yıkanabilir bir halı modeli ise çamaşır makinesine atmaktadır. Makinede yıkanması uygun olmayan bir modelin ise silinmesi gereklidir. Bebek odası halısı silerken yoğun kokulu sert bir deterjan kullanmamak bebek sağlığı için önemlidir. Bebek odası halısı temizliği için şu aşamalar takip edilmelidir;
Öncelikle halı yüzeyi süpürülür.
Beyaz sirke ve su karışımı hazırlanır.
Hazırlanan karışım ile leke çok yayıldırılmadan çıkarılmak için ovulur.
Başka bir kovada hazırlanmış duru su ile halının tüm yüzeyi silinir.
Bebek odasının penceresi açılarak oda havalandırılır.
Bu aşamaların yeterli olmadığı durumda güvenilir bir kuru temizlemeden yardım almak gerekmektedir.
Bebek Odasının Halısı Hangi İplikten Yapılmış Olmalı?
Bebek odası halısı için birçok uygun iplik türü bulunmaktadır. Bu halıların ilk öncelikle sağlıklı olması gerekmektedir. Bebek odası halısı için uygun olan iplik türleri;
Bambu iplik: Bambu lifinden üretilen bu iplik modeli doğal olarak antialerjik ve antibakteriyeldir. Bu sebeple bambu ipi ile üretilen halılar da antialerjik ve antibakteriyel olarak üretilmiş olmaktadır.
Pamuk iplik: Doğal lif çeşitlerinden biri olan pamuk ile üretilen pamuk iplik en sağlıklı ipliklerden biridir. Soğuğu da önleyici yapısı ile bebekler için ekstra koruma sağlamaktadır.
Sisal İplik: Sisal iplik sisal lifinden üretilen doğal bir iptir. Bu ip ile üretilen halılar antistatik ve antibakteriyeldir. Tamamen doğal ve çevre dostu bir halı modelidir.
Jüt İplik: Tropik iklimlerde yetişen jüt bitkisinden elde edilen liflerle üretilen bu iplik, doğal bir ip türüdür. Daha çok kilim tarzında ve hafif bir yapıya sahiptir. Bebeğin ilk doğduğu aylar için sağlıklı bir seçenektir.