
Halının ömrünü uzatmak için halı bakımının doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Halı bakımı yaparken halıyı daha çok yıpratmadan ve eğer varsa inatçı lekeleri halıya daha çok yedirmeden halı bakımının yapılması gerekmektedir. Halı temizlemek emek isteyen ve dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Bu sebeple evde halı yıkama işlemine başlamadan evvel hangi halı nasıl yıkanır gibi püf noktalar hakkında biraz araştırma yapmakta ve halı silme teknikleri öğrenmekte fayda vardır.
Farklı Halı Çeşitlerine Göre Halı Temizliği Nasıl Yapılır?
Her tür halı silmede püf noktalar mevcuttur. Halıyı yıpratmadan temizliğini yapmak için bu püf noktalar değerlendirilmeli, halı yıkama ve halı silme teknikleri takip edilmelidir.
Yün halı temizliği: Yün halı kullanan kişilerin en çok takıldığı soru ‘’yün halı nasıl yıkanır?’’ sorusudur. Yün halı bakımı yapılırken yani halı yıkanırken öncelikle uygun deterjanı bulmak gerekmektedir. Halı temizlenirken çok fazla ıslatılmamalı ve köpürtme esnasında yumuşak fırçalar tercih edilmelidir. Halı silme işlemi tamamlandıktan sonra bekletilmeden durulama işlemine de geçilmeli ve geri kalan ıslaklık kuru bir bez ile alınmalıdır.
Bambu halı temizliği: Bambu halı temizliği için de bazı detaylar bulunmaktadır. Halı üstü süpürüldükten sonra öncelikle nemli bir bezle silinmelidir. Çok kuvvetli olmayan bir bulaşık sabunu ve ılık su ile halı üzeri silinmelidir. Kurutulma işlemi için ise güneşin direkt olarak temas etmediği açık hava ortamı önerilmektedir.
Altı kaymaz halı temizliği: ‘’Altı kaymaz halı nasıl yıkanır?’’ sorusu birçok kullanıcı tarafından sorulmakta ve çoğu bu halıların makinede yıkanamayacağını düşünmektedir. Oysa 30 derecede deterjan kullanmadan makinede yıkanabilmektedir.
El dokuma halı temizliği: El dokuması halılar çoğunlukla özel olmaktadır fakat temizliği biraz risklidir. Bu sebepten dolayı temizliğini kendi yapmak isteyen kullanıcılar ‘’el dokuma halı evde nasıl temizlenir?’’ sorusunu sıklıkla aratmaktadır. Bu halıların renklerinin suda çözülme olasılığı yüksek olduğu için özel deterjan kullanmak gereklidir. Silme sırasında sert baskılar yapılmamalı; el dokuma halısı hassas bir yapıya sahip olduğu için sert dokunuşlar hasar verebilir. Kuruma için ise güneşin direkt temas etmediği açık bir hava tercih edilmelidir.
Pamuk halı temizliği: Pamuk halı eğer ince ve makineye sığabilecek büyüklükte ise deterjan koymadan ve 30 derecede sıkma işlemi gerçekleştirmeden yıkanabilmektedir. Diğer temizleme işlemleri için profesyonel bir kurumdan pamuk halı nasıl yıkanır konusunda yardım almakta fayda vardır.
Tüylü halı temizliği: Tüylü halı evde nasıl yıkanır sorusu tüylü halı kullanıcıları için önemli bir sorudur. Bir kap suyun içerisinde öncelikle arap sabunu çözülmelidir. Halı yıkama işlemine başlamadan evvel tüylerine arasına girmiş kirler ve tozların iyice çıkması için halının çırpılması gerekmektedir. Yıkama işleminden evvel güneşte birkaç saat kadar güneşte bırakılmasında fayda vardır. Sonrasında da temiz bir mob yardımı ile temizleme yapılır. Kovanın içerisindeki arap sabunlu bez ile halı silinir ve sonrasında da durulama işlemi yapılır. Açık bir havaya serilerek kurutulur.
Deri halı temizliği: Özellikle ofis ortamlarında ya da duvar süsü olarak tercih edilen deri halıların deri halı bakımı oldukça kolaydır. Ilık bir sabunlu suya batırılmış ve iyice sıkılmış bir bez ile halının hafifce silinmesi yeterli olacaktır. Sabun dışında herhangi bir deterjan asla kullanılmamalı, daha derin lekeler için kuru temizlemeye verilmelidir.
Antika halı temizliği: Antika halı bakımı profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü sulu temizleme işi halıyı yıpratmaktadır. Temizleme işleminin güçlü bir steam vakum makinesi ile en düşük seviyede yapılması gerekmektedir.
Beyaz halı temizliği: Beyaz halıya uygulanan deterjanlar halıyı sarartır. Bu yüzden beyaz halı nasıl silinir sorusunun cevabı şöyledir; önceliklikle arap sabunu ile temizlenir. Sonrasında ise bir litre suya konulan bir su bardağı sirke karışımı ile durulama işlemi yapılır. Güneşten uzak bir açık havada kurumaya bırakılır.
Halı Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
Halı temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktalardan biri halı neyle silinir, evde halı silme suyuna ne konulur ve neler kullanılır sorularının cevabıdır.
Karbonatla halı temizleme nasıl yapılır?: Öncelikle halının üzerine karbonat serpilir. 20-30 dakika karbonat halının üzerinde bekletildikten sonra elektrikli süpürge ile ileri geri yapılarak tüm bakteriler, kirler temizlenir. Sonrasında halının üzerinde lekeler varsa lekeli kısımlar karbonat ve beyaz sirke karışımı ile silinir. Köpüren alan temizlendikten sonra burası arap ya da beyaz sabun ile silinir. Son olarak duru su ile silinir.
Arap sabunuyla halı nasıl yıkanır?: Arap sabunu bir miktar suyun içerisinde eritilir, sonrasında halı lif ya da baze yardımı ile silinir. Silme işleminin ardından ise duru su ile durulanır.
Halı silerken nasıl bez kullanılır?: Halı silerken halının modeline ve ham maddesine göre bez tercih edilmeli ve silerken halı sert hareketler ile çok fazla yıpratılmalıdır.
Halı Temi̇zli̇ği̇ İçi̇n Doğal Çözümler Nelerdir?
Halı temizliği için doğal çözümler tercih etmek daha sağlıklı bir seçenektir. Hem halı böylelikle korunurken hem de doğal yollar takip edilmektedir. En çok tercih edilen halıları doğal temizleme yolları ise şunlardır;
Arap sabunu
Karbonat
Beyaz Sirke
Boraks
Beyaz Sabun
Limon
Tüm bunlar evde temizleme suyunun içine ne konulur sorusuna da yanıt niteliğindedir. Bir kova su ve bu doğal çözümler ile tertemiz halılar edinmek mümkündür.
Evde Halı Temizliği Nasıl Yapılır?
Evde halı temizliği yapmanın en iyi yolu deterjanlardan uzak doğal çözümlerden yararlanarak yapmaktadır. Çünkü doğru halı temizleme yöntemi halı ömrünü de uzatmaktadır. Halı temizliği yapılırken en çok kullanılan malzeme ise arap sabunudur. Arap sabunu ile yapılan temizlikten sonra halı duru su ile durulanır. Sonrasında ile açık havada kurumaya bırakılır. Temizlik yapılırken öncelikle evdeki halının türü belirlenmeli ve buna göre püf noktalardan yararlanılmalıdır. Çünkü her halı türü için ayrı temizleme yöntemleri vardır.
Halıdan güve nasıl temizlenir ve sertleşen halı nasıl yumuşatılır soruları da halı temizlemesi için en çok sorulan sorulardandır. Elektrikli süpürge ve fırçalama yöntemleri güve konusunda yardımcı olsa dahi en sağlıklı çözüm böcek ilaçlama firmalarından yardım almaktadır. Sertleşen her halının çözümü de halının modeline göre farklılık gösterir. Bu noktada da profesyonel bir kuru temizlemeden yardım almak daha iyi olacaktır.
En Pratik Halı Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
En pratik halı temizleme yöntemi arap sabunu ile olandır. Arap sabunu bir kova suyun içerisinde eritilir. Halı bu su ve bir bez ya da lif yardımı ile silinir. Sonra duru su ile durulanır ve nemi kuru biz bez yardımı ile çekilir. Eğer halı silinmek istemiyorsa; halı modeli uygun olduğu takdirde halının havalandırılması ve hafif darbeler ile çırpılması da bir diğer halı temizleme yöntemidir. Makineye atılabilen halı modelleri için ise çamaşır makinesi en pratik çözüm olacaktır.
Yeni Halının Tüyleri Nasıl Temizlenir?
Halıların genel bakımında havalandırma ve süpürme işlemleri oldukça önemli maddeler. Tüylü halılarda ise ilk alındığı yıl haftada iki ya da üç kez süpürülmesi tavsiye edilmektedir. Sonrasında sıra gelen yıllarda ise haftada bir yeterli olacaktır. Peki tüylü halıların en büyük problemi olan tiftiklenen halı nasıl temizlenir sorusunun cevabı nedir? Tiftiklenen halı öncelikle süpürülür, sonrasında tiftiklenen bölgeler makas ile kırpılır ve tekrar süpürülür. Bu sebepten dolayı da tüylü halıların düzenli olarak süpürülmesi önemlidir.