
Halı bir evin vazgeçilmez eşyalarından biridir. Çoğu evde bulunan halılar hem ev düzenini sağlar hem de odaya şıklık katıp, oda dekorasyonunu tamamlar. En şık ve kullanışlı halı modelini bulabilmek için ise halı ölçüsünün doğru alınması gerekmektedir. Peki halının metrekaresi nasıl hesaplanır? Halı ölçüsünün öğrenilmesi için halının önce eni sonra boyu ölçülüp çarpılarak alınır. Çıkan sonuç metrekare olarak belirtilir. Alan için doğru halı ölçüsü almak hem ev dizaynı için hem de kullanım için oldukça önemlidir. Halı almadan evvel halı boyutunu doğru tercih etmek için bazı detaylara hakim olmakta fayda vardır.
Halı Metrekaresi Nasıl Ölçülür?
Halı satın almak isteyenler odaları ve halının uyumunu sağlayabilmek ve anlayabilmek için ‘’Halının metrekaresi nasıl hesaplanır?’’ sorusunun yanıtını araştırmaya başlarlar. Halı metrekare hesaplama işlemi yapılırken halının öncelikle boyu daha sonrasında ise eni ölçülür. Bu iki rakam birbiri ile çarpıldığında çıkan sonuç halının metrekare cinsinden ölçüsüdür. 160 x 230 halı kaç metrekare ya da 120 x 180 halı kaç metrekaredir gibi sorular da belirtilmektedir. Bu gibi sorular ise şöyle hesaplanır. Örneğin; 160 santimetre metre cinsinden 1.6 metredir ve 230 santimetre 2.3 metredir. Metre üzerinden çarpım gerçekleştirildiğinde ise halının metrekare ölçüsüne yani 3.68 metrekare sonucuna ulaşılmaktadır. Halı almak isteyen kişilerin halı ölçüleri için en sık sorduğu sorular ise şunlardır;
Duvardan duvara halı ölçüsü alma nasıl yapılır?: Duvardan duvara halı ölçüsü alma kullanım açısında birçok avantaj sağlamaktadır. Tek bir halı ölçüsü ile de ifade edilmemektedir. Duvardan duvara halı sıcak yer döşemesi olarak da bilinmektedir. Bu halılar evi daha sıcak tuttuğu gibi ses yalıtımı da sapladığı için daha samimi bir ortam yaratır. Ölçü alınırken ise döşeme yapılacak alanın birbirine paralel olmayan iki kenarından en ve boy ölçüsü alınır. Bunun halı döşemesi yapacak kişi tarafından alınması daha sağlıklıdır fakat eğer ölçüyü kişi kendisi yapıyorsa bu ölçü bilgileri ilgili kişiye iletilir.
4 metrekare halı kaça kaç?: 4 metrekare halı ölçüleri için net bir ölçü skalası yoktur. Birkaç ölçü tanımı 4 metrekare olarak değerlendirilmektedir. Bunlar;
170 x 240 = 4.08 metrekare
160 x 230 = 3.68 metrekare
150 x 230 = 3.45 metrekare
6 metrekare halı kaça?: 6 metrekare denildiğinde bu ölçüye giren ölçü tanımlamaları şöyledir;
180 x 300 = 5.4 metrekare
180 x 290 = 5.22 metrekare
180 x 280 = 5.04 metrekare
180 x 270 = 4.86 metrekare
5 metrekare halı ölçüsü kaç?: 5 metrekare olarak değerlendirilen ölçü birimleri şu şekildedir;
170 x 300 = 5.1 metrekare
180 x 280 = 5.04 metrekare
170 x 250 = 4.25 metrekare
180 x 250 = 4.5 metrekare
3 metrekare halı ölçüsü kaç?: 3 metre olarak kabul edilen halı ölçüleri şöyledir;
140 x 200 = 2.8 metrekare
150 x 200 = 3 metrekare
150 x 190 = 2.85 metrekare
130 x 190 = 2.47 metrekare
Oval Halılarda m² Nasıl Hesaplanır?
Oval halı ölçüsü alınırken öncelikle en ölçüsü alınır sonrasında ise boy ölçüsü alınır. En ve boy ölçüleri çarpıldığında oval halının metrekare cinsinden ölçüsü bulunur. Oval halılar koridor, mutfak, banyo, salon, çocuk odası ve yatak odası gibi birçok alanda kullanılabilmektedir. Farklı renk ve desen seçenekleri de bulunmaktadır. Daha samimi bir dizayn sunduğu için oturma odalarında da sıklıkla tercih edilmektedir.
Yuvarlak Halılarda m² Nasıl Hesaplanır?
Yuvarlak halı ölçüleri için tek bir ölçü almak yeterlidir çünkü yuvarlak halı ölçülerinde en ve boy ölçüsü aynıdır. Tek bir ölçü alınır ve alınan ölçü kendisi ile çarpılır. Çıkan sonuç yuvarlak halının metrekare cinsinden ölçüsüdür. Yuvarlak halılar oldukça kullanışlıdır. Doğru ölçü seçildiğinde evin her alanında kullanılabilmektedir. Sadece çok ince uzun koridor ve mutfaklarda tercih edilmesi uygun olmayacaktır.
Halı Ölçüsü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Halı ölçüsü alınırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır;
Halı ölçüsü alırken öncelikle doğru ölçü bilgileri alınmalıdır.
Kullanıcın halıyı dekorasyon olarak mı yoksa daha çok zemini sıcak tutması için mi aldığına karar vermelidir.
Tüm alanı kaplayarak büyük boyuttakı halı seçenekleri desen ve renk seçeneklerini sınırlandıracağı ve azaltacağı için orta boylarda tercih etmek daha avantajlı olacaktır.
Halının kullanılacağı alanda bulunan yemek masası, sehpa gibi eşyaların da taban ölçüsünü almak halının nasıl konumlandırılacağını netleştirebilmek için önemlidir.
Halının ebatları ayrıca kullanılacağı odaya göre de farklı tercih edilmektedir. Yatak odası, salon, çocuk odası, mutfak ya da koridor halıları ebatlar açısından farklılık göstermektedir.
Mekana Göre Halı Ölçüsü Almanın Püf Noktaları Nelerdir?
Çocuk Halısı: Çocuk halısı ya da bebek halısı ölçüsü alırken beşik ya da çocuk yatağı belirleyici unsur olacaktır. Beşiğin ya da yatağın altına girebilecek şekilde alınan ölçüler çocuklar için de kolaylık sağlayacaktır. Çocuklar yerde sıkça oyun oynadığı ve vakit geçirdiği için çocuk odasına oranla çok fazla küçük kalmaması avantajlı olur.
Yolluk Halısı: Yolluk halısı koridor, antre ve mutfak gibi ince uzun alanlarda tercih edilmektedir. Ölçüleri de buna göre değerlendirilir. Sağ ve soldan az bir miktar boşluk kalacak şekilde ölçü alınır.
Salon Halısı: Salon halısı boyutları genellikle 8 metrekare halı ölçüleri arasından tercih edilmektedir. Salonda bulunan koltuk takımları eğer duvara yaslı bir şekilde yerleştirilmişse halının bir kısmını ama eğer duvara uzak bir şekilde konumlandırılmışsa koltuk takımının tamamını kapsayacak şekilde bir salon halısı ölçüsü alınması tavsiye edilmektedir.
Yemek odası halısı: Yemek odasına halı seçimi yaparken halının ölçüsü yemek ve sandalyeleri tam olarak kapsayarak ebatta olmalıdır. Sandalyelerden hemen sonrasında en az 25-30 santimetre daha halının görünüyor olması şık bir görüntü elde edilmesini sağlayacaktır.
Yatak odası halısı: Yatak odası halı ölçüleri seçiminde de yol gösterici komidin ve yatak olmaktadır. Yatak odalarında halı yatağa ve komidine teması olmadan yerleştirilir. Genellikle takım halinde de satılmaktadır. Geniş yatak odaları için tek bir büyük halı tercih edilip yatağın altından konumlandırılır. Daha küçük yatak odaları için ise her komidin hizasına bir tane olacak şekilde iki ayrı parça konulur.
Alana Göre Halı Nasıl Yerleştirilir?
Satın alınan her halının ölçüsünü odada bulunan mobilyaların ölçüleri belirlemektedir. Bu mobilyalar kullanıcıya yol göstermekte en önemli unsurlardır. Eğer duvardan duvara halı döşeme yapılmıyorsa alınan halı ile duvar arasında 35-40 santimetre kadar mesafe bırakılması önerilmektedir. Fakat geniş odalarda mobilyalar ile duvar arasında mesafe bulunuyorsa halı tüm mobilyaları kapsayacak ve mobilya bitimiyle eş bitime sahip olmayacak şekilde tercih edilmelidir. Küçük odalarda ise halının mobilyanın altına 15-29 santimetre kadar girmesi önerilir. Tüm detaylar ele alındığında halı odaya göre küçük kalmamalıdır çünkü bu durum odayı daraltacaktır.