
kaliteli halı, hav yüksekliği nedir, en kullanışlı halı çeşidi, naylon halı nasıl anlaşılır, bambu halı kullanışlı mı, akrilik halı kaliteli midir, halının kalitesi nasıl anlaşılır
Halı evin en önemli parçalarından biridir. Halı satın almak isteyen kişi ise öncelikle halinin kalitesi nasıl anlaşılır diye araştırmaya başlamaktadır. Halının kalitesini belirleyen birçok farklı unsur bulunmaktadır. Halı satın alırken hepsini teker teker değerlendirmek gerekir ve bu yüzden de acele edilmemelidir. Bunların hepsinden önce ise halının hangi alan için kullanılacağını belirlemek de önemli bir noktadır. İhtiyaca yönelik yapılan kaliteli bir alışveriş en iyi avantajları sağlayacaktır. Bir halının kaliteli olup olmadığı ise iplik cinsi, hav yüksekliği, ağırlığı ve dokuma sıklığı incelenerek anlaşılır. Her unsurun ise ayrı detayları bulunmaktadır.
Halı Cinsi Nasıl Anlaşılır?
Çok fazla halı cinsi bulunmaktadır. Bu cinslerin her birini anlamanın çeşitli yolları vardır. Bu halı cinslerinden en yaygın olanları;
Yün halı: Yün halı kokusundan anlaşılabileceği gibi kişinin elini üstünde gezdirdikten sonra ele gelen tüy yumakları ile de anlaşılabilmektedir.
Naylon halı: Bir elyaf türünden üretildiği için yumuşak ve esnektir.
Bambu halı: Bambu halıları anlamanın en kolay yolu sahip olduğu parlaklıktır. Ekolojik bir halı türü olan bambu en sağlıklı halı türlerinden biridir.
Yumuşak/Soft Naylon: Yüne en çok benzeyen ve yün ile en çok karıştırılan halı türüdür. Bu halılar antialerjik ve antibakteriyel olabilmektedir.
Polyester: Aşırı yumuşak bir yapıya sahip olmak ile birlikte esnekliği çok azdır. İlk görüşte dokusu yumuşaklığı etkiler fakat polyester halıların bu yumuşaklığının çok kalıcı olmadığı bilinmelidir.
Olefin: Bukle halıların çoğu olefinden yapılmaktadır. Sentetik elyaf olan bu halı türünü en kolay dokusundan ve hafifliğinden anlamak mümkündür. Daha çok çim üretimde de kullanılmaktadır.
Kaliteli Halı Çeşitleri Nelerdir?
Kaliteli halı çeşitlerin kalitesi kullanılan ip belirlemektedir. Çoğu ürün ise ekolojiktir. En çok tercih edilen en kaliteli halı çeşitleri;
Polyamid halı: Naylon iplik türlerinden biri olan polyamid ile üretilen halı modelidir. Dayanıklı ve temizlemesi kolaydır.
Pamuk halı: Pamuklu ipten üretilen bir halı modelidir. Ekolojik halı çeşitlerinin arasına girer, en sağlıklı halı çeşitlerinden biridir.
Akrilik halı: Akrilik yapay yün olarak da adlandırılır. En çok tercih edilen halılardan biridir. Sentetik halı çeşitleri arasında yer almaktadır. Solunum yolu rahatsızlığı olanlar için önerilmektedir. Akrilik halı polyester ve yün halı arasında bir kaliteye sahiptir.
Yün halı: Yünden üretilen bir halı modeli olan yün halı en dayanıklı halılardan biridir.
İpek halı: Doğal halı modellerinden biridir. Yapımında ipek dokunurken yün de kullanılmaktadır. En kaliteli halı modellerinden biridir. Çoğu özel üretim olmaktadır.
Bambu halı: Bambu ipliği elyafı ile üretilen bu halı modeli bilinen en doğal ve ekolojik halılardan biridir. Yumuşak ve parlak bir görüntüsü vardır. Bambu ise tropik bölgelerde büyür ve çok hızlı yetişir.
Halı Dokusu
Halı dokuları halının üretildiği ham maddeye göre farklılık göstermektedir. Halı dokusunu etkileyen unsurlar genel olarak şöyledir;
Lifler: Liflerden iplikler meydana getirilir. Bükülmüş olan ince saç teline benzer.
İplik: İplikler birbiri ile bir araya gelerek gevşek bir şekilde büküldüğünde iplik katlarını oluşturur.
İstif: Oluşan ipliğin üst tabakasına istif denilir. Halının üzerine temas ettiğimizde hissettiğimiz tabakadır. Hav derinliği de istif ile oluşur.
Destek: İpliğin bağlandığı ana malzemedir. Her halı cinsinin farklı destek türleri bulunmaktadır.
Eğim ve ölçü: Eğim ve ölçü tutam sayısı ile ifade edilmektedir. Bir sırada bulunan bir inç uzunluğunda yer alan tutam sayısıdır. Ölçü kavramı tufte halılar; zift kavramı dokuma halılar için kullanılır. 6 kademesi olan dokuma bir halının sıranın herbir inçinde 6 tutamı bulunacaktır. Ölçü çoğunlukla kesirler ile belirtilmektedir. Örneğin; 2/8 inç 2 inç uzunluğunda olan bir sıraya 8 tutam uydurulduğu manasına gelmektedir.
Halının Ağırlığı
Halının ağırlığı ‘’hav ağırlığı’’ olarak da ifade edilmektedir. Hav ağırlığı ise metrekare başına düşen ipin ağırlığı ile ölçülebilmektedir. İpin sık olması halının performansını doğrudan etkilemektedir. Halının ağırlığının yüksek olması ile halının dayanıklılığı paraleldir. Halının ağırlığını etkileyen faktörlerden biri de ipliğin kalitesidir. Üretim ham maddesi ve tasarımı da yine etkileyen diğer faktörlerdendir. Kabartmalı halı modellerinde halı ağırlığı daha fazla olabilmektedir.
İplik Türü
Elyaflar sayesinde üretilen iplikler; onlara Halı üretiminde kullanılan birçok iplik türü bulunmaktadır. Bunlar şöyledir;
Yün İplik: Hayvan yününden elde edilen iplik türüdür.
Bambu İplik: Bambu lifleri ile üretilen iplik türüdür ve ekolojik bir ipliktir.
Akrilik İplik: Yapısında yüksek oranda akrilonitril içeren, yüne en çok benzeyen elyaf bir ipliktir.
Pamuklu İplik: Pamuk adı verilen bitkiden üretilen iplik türüdür.
Polyester İplik: Sentetik bir iplik türüdür ve polyester elyafından üretilir.
Viskon İplik: Kayın ağacının selülozundan üretilen iplik türüdür.
Polyamid İplik: Naylon iplik olarak bilinen sağlık açısından en zararlı ip çeşitlerinden biri olan polyemin sentetik bir iptir. Taşkömürü ve petrolden üretilmektedir. Bu ipten üretilen halıların kullanımı da önerilmemektedir.
Havların Yüksekliği
Halının en üst tabakasının yer ile yüksekliği havların yüksekliğini tanımlamaktadır. Halıların ayakların temas ettiği üst tabakayı oluşturan iplikler hav olarak ifade edilmektedir. Halının yumuşaklığını ve kolay temizlenebilirliğini etkileyen bir unsur olan hav yüksekliğinin 6 mm ile 12 mm arasında olması tavsiye edilmektedir. Hav yüksekliği tüy uzunluğunu da belirlemektedir;
Kısa tüylü halılar: Bir halının hav yüksekliği 6 mm den kısa ise kısa tüylü halılardır. Bu halılar kolay kirlenmiyor oluşu kullanıcıya avantaj sağlamaktadır. İplikleri de sık dokunmaktadır. Genel olarak hafiflerdir.
Orta tüylü halılar: En çok tercih edilen tüy orantısıdır. Kullanım kolaylığı ve temizlik dengeli bir şekildedir. 6 ile 12 mm arasında tüy uzunluğa sahip olan halılardır.
Uzun tüylü halılar: Daha konfor seven kişiler tarafından tercih edilen tüy uzunluğudur. Çabuk kirlenebilir. Daha ağırdır. Ev dışında başka bir ortam kullanılamaz. Üzerine basıldığında etkileyici bir yumuşaklık hissedilir. 12 mm’den uzun tüylerdir.
İlmeklerin Sıklığı
İlmek sıklığı halı kalitesini etkileyen bir noktadır. İlmekler ne kadar sık ise halı kalitesi de o kadar artmaktadır. Bu ilkmek sıklığı halı tabanına bakıldığında kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Kaliteli bir halının 10x10 santimetrelik bir alanda ilmek sıklığı 60x60 olması önerilmektedir. Bunun anlamı yatay ya da dikey olarak 10 santimetre içerisinde sayılan her 60 ilmektir. Bu ilmek sayısı arttıkça kalite de paralel olarak artar.
Garanti Belgesi
Garanti belgesi kullanıcı hatası olmayan fakat üretim hatası olan kusurlar için oluşturulmuş, tüketiciyi koruyan bir belgedir. Genellikle süresi iki yıl olmaktadır. Garanti süreleri fatura kesim tarihi itibari ile başlar. Herhangi bir sorunda garantinin geçerli olması için halının belirtilen kullanım kurallarına uygun bir şekilde kullanılmış olması gereklidir. Eğer üretimden kaynaklı bir problem söz konusu ile halının onarım süresi 20 ile 30 günü geçmemektedir.